K.H.Borovský - Politik a novinář - Matiášková, Lenka (2010)
Bakalářská práce se zabývá vývojem české politické scény v polovině devatenáctého století se zvláštním zaměřením na osobu Karla Havlíčka Borovského. Karel Havlíček Borovský je spoluzakladatelem prvního českého politického programu austroslavismu a zastánce liberálního politického směru. První kapitola pojednává o Havlíčkově působení v Pražských novinách, kde se postupně začal rodit český liberální politický program. Druhá část práce se věnuje revolučnímu období let 1848 a 1849, které přineslo Havlíčkovi nejen možnost založit vlastní Národní noviny, ale také první perzekuce, zabavování výtisků a první soudní líčení. Třetí kapitola se zabývá politickým vymezením Havlíčkova liberálního časopisu Slovan, vydávaného v Kutné Hoře, a konzervativního Vídeňského deníku. Poslední kapitola je věnována druhému tiskovému procesu a protiprávní deportaci do Brixenu.