K.H.Borovský - Politik a novinář - Matiášková, Lenka; Rataj, Jan, 1951-; Martínek, Miloslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Bakalářská práce se zabývá vývojem české politické scény v polovině devatenáctého století se zvláštním zaměřením na osobu Karla Havlíčka Borovského. Karel Havlíček Borovský je spoluzakladatelem prvního českého politického programu austroslavismu a zastánce liberálního politického směru. První kapitola pojednává o Havlíčkově působení v Pražských novinách, kde se postupně začal rodit český liberální politický program. Druhá část práce se věnuje revolučnímu období let 1848 a 1849, které přineslo Havlíčkovi nejen možnost založit vlastní Národní noviny, ale také první perzekuce, zabavování výtisků a první soudní líčení. Třetí kapitola se zabývá politickým vymezením Havlíčkova liberálního časopisu Slovan, vydávaného v Kutné Hoře, a konzervativního Vídeňského deníku. Poslední kapitola je věnována druhému tiskovému procesu a protiprávní deportaci do Brixenu.
Vedoucí práce: Jan Rataj
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; Národní noviny; liberalismus; austroslavismus; bakalářské práce; liberalism; austroslavism; bachelor's theses