Vícerozměrná úloha batohu - Ficová, Pavla; Kalčevová, Jana; Černohous, Roman; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato práce se zabývá problémem vícerozměrné úlohy batohu. Úloha batohu spadá do kategorie celočíselných úloh lineárního programování. Díky nutnosti celočíselného výsledku bývá u úloh tohoto typu často obtížné nalézt řešení, při splnění všech omezení. Vymyšlením přesného algoritmu pro výpočet těchto úloh se zabývá mnoho matematiků a statistiků z celého světa. Už nyní existuje mnoho přístupů a heuristik, jak tyto úlohy řešit, nebo se alespoň optimálnímu řešení co nejvíce přiblížit. U úloh s více proměnnými nelze dojít k řešení pomocí ručních výpočtů, model je příliš složitý a počet iterací opravdu velký. Obsáhlé úlohy může řešit i velmi vyspělý software několik minut nebo déle. Následující text se snaží tuto problematiku objasnit, popsat a ukázat možnost praktické aplikace na reálný problém.
Vedoucí práce: Jana Kalčevová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses