Sociální politika a pojetí sociálního systému v Baťově koncernu - Váchová, Kateřina (2010)
Cílem této práce je přinést objektivní analýzu sociálního systému nastaveného v Baťově koncernu v průběhu jeho fungování až do roku 1945 ve Zlíně a na jejím základě vymezit jaký typ politiky jeho zakladatel zastával. První kapitola ukazuje sociální podmínky dělnictva za první republiky. Ve druhé kapitole je stručně vysvětlena historie podniku. Další kapitola popisuje sociální výhody, které Baťovi zaměstnanci ve Zlíně měli. Na závěr je dán důraz na problémy v koncernu spojené s určitou nedemokratičností systému.