Nákladová analýza moderního způsobu trestání - Vágner, Jan (2010)
Diplomová práce si bere za úkol porovnat nákladovou efektivnost trestu odnětí svobody a peněžitého trestu. Nejprve se zabývá teoretickými názory na trest jak z pohledu ekonomie, ekonomické kalkulace jedince i společnosti, tak i z pohledu kriminologie a penologie. V druhé části vyčísluje náklady v těch nejvýznamnějších faktorech, tj. náklady na realizaci trestu, náklady plynoucí z omezení ekonomické aktivity jedince, náklady dopadu na zdraví vězňů a náklady z dopadů na prevenci a ochrannou funkci trestu. V závěru dochází k doporučení, jaký typ trestu používat pro různé druhy trestných činů.