Národní menšiny v ČLR případová studie Tibet - Brožková, Milada (2010)
Bakalářská práce se zabývá národnostní strukturou v Čínské lidové republice (ČLR) zaměřenou na politiku vůči menšinám. Jejím hlavním cílem je zjistit, zda je politika vůči menšinám v ČLR diskriminující. Nejdříve se práce soustředí na etnickou charakteristiku ČLR, historický vývoj, ústavní rysy a rámcovou čínskou politiku vůči menšinám. Hlubší odpověď je získána rozborem případové studie Tibet, která se zabývá konkrétními politickými kroky ČLR v Tibetu a hodnotí jejich dopad v oblastech vzdělání, ekonomiky, populační politiky a politického uspořádání. Dále nabízí možnosti řešení současné situace změnou v politickém uspořádání v Tibetské autonomní oblasti.