Vplyv spravodajstva na vytváranie verejnej mienky Prípadová štúdia relácia 168 hodín - Fáberová, Dominika (2010)
Bakalárska práca sa venuje problematike verejnej mienky v spojení s vplyvom médií na ňu. Sleduje žáner spravodajstva, ako kľúčový mediálny celok, ktorý má dosah na spoločenské a politické konanie divákov v budúcnosti. Teoretickými základmi tvorby spravodajstva a jeho zložiek sa zaoberá prvá časť práce. V tomto celku možno nájsť dôležité definovanie kritéria objektivity ako aj normatívnych požiadaviek na spravodajstvo v demokratických režimoch, ktoré formujú médiá do polohy strážcu demokracie a vymedzujú im aj ďalšie dôležité funkcie pre spoločnosť a jej fungovanie. Analytická časť sa sústreďuje na prípad relácie 168 hodín, ktorá predstavuje súhrn dôležitého diania počas jedného týždňa. Analýza poukazuje na prácu v prospech emotívneho vplývania na diváka a nachádza súvislosť vplyvu relácie na formovanie divákovho spoločenského a politického vedomia. Cieľom práce je zamyslenie sa nad vplyvom spravodajstva a konkrétne špecifickej relácie spravodajského typu, relácie 168 hodín, na verejnú mienku a s tým spojené konanie divákov v rámci spoločnosti, politického života, napríklad aj cez voľby.