Nástroje pro zajištění komoditních rizik - Klepetko, Petr (2010)
Práce se zabývá problematikou derivátů vhodných k zajištění komoditních rizik. V praktické části je využito futures kontraktů a opcí k zajištění komoditního rizika na trhu s ropou. Pro potřeby práce je sestavena strategie skládající se z exponenciálního klouzavého průměru a expiračního cyklu opcí, strategie byla testována na historických cenách ropy. Jelikož tato strategie vykazovala příznivé výsledky, byla využita i při sestavování opčních strategií. Dále je na trhu s ropou testována funkčnost zajišťovací strategie collar. Z testů na historických datech bylo zjištěno, že se zpracovateli za jistých předpokladů vyplatí zajišťovat cenu suroviny nákupem futures kontraktu. Pro producenta je výhodnější zajišťovat cenu pomocí běžné strategie collar. Naopak pro zpracovatele měl bear collar velmi slabé výsledky a bylo nutné ho modifikovat do podoby nestandardního in-the-money bear collaru, aby mělo jeho využití smysl.