Role zahraničně politických vztahů při proměnách režimu v Gruzii - Malátová, Lenka (2010)
Ve své bakalářské práci jsem se rozhodla zabývat zahraničně politickými vlivy na vývoj politické situace v Gruzii, jelikož se na území tohoto státu za posledních několik let událo mnoho proměn, které ovlivnily politickou a ekonomickou situaci v celém Kavkazském regionu. Pro lepší pochopení situace je nezbytné se seznámit s historickými fakty o vztahu mezi Gruzií a Ruskem. V další části textu se zabývám vnitřním konfliktem Gruzie, protože nebylo od počátku jasné, zda bude gruzínská zahraniční politika orientovaná na západ (USA a EU), či na východ (Rusko). Po zvolení Michaila Saakašviliho do funkce prezidenta se tento vnitřní rozkol vyřešil a zahraničně politická orientace se obrátila definitivně směrem na západ. V samém závěru analyzuji konflikt mezi Gruzií a Ruskem v srpnu 2008, jeho příčiny, průběh a dopad na celkovou situaci v Gruzii a pokusím se také provést analýzu toho, jaký by byl možný vývoj politické situace v Gruzii po odchodu Michaila Saakašviliho z pozice hlavy státu. Cílem této práce je objasnit, jaký vliv měly zahraničně politické faktory na zahraničně politické i vnitřní dění v Gruzii a k jakým důsledkům spolupráce se zahraničím Gruzii přivedla.