Volby v Chile 2009 - Kunová, Martina; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Školkayová, Marta, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
V prezidentských volbách v Chile v roce 2009/2010 se po dvaceti letech, které uplynuly od skončení autoritářského režimu Augusta Pinocheta, dostal do čela země pravicový politik. Byla tak ukončena nepřetržitá vláda středo-levicové volební koalice, která spravovala zemi od doby tranzice. Tato práce je zaměřena na analýzu prezidentských i parlamentních voleb, předně na otázku, co bylo hlavním důvodem vítězství opozičního kandidáta v prezidentských volbách. V této souvislosti nelze opomenout binominální volební systém, z jehož specifického nastavení plynou další podstatné důsledky mající vliv také na volební zisk jednotlivých kandidátů či politických stran. V práci je zachycen průběh volební kampaně a závěrem jsou porovnány výsledky obou voleb.
Vedoucí práce: Jan Němec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; prezidentské volby; bakalářské práce; presidential elections; bachelor's theses