Problém ručního zalévání zahrady - Janovský, Martin (2010)
Problém ručního zalévání zahrady se zaměřuje na aplikaci některých metod lineárního programování v praxi. Především se jedná o úlohu obchodního cestujícího a rozvozní úlohu. Postupy těchto metod jsou řešené na reálné zahradě. Problém nastává tehdy, kdy je třeba nalézt optimální cestu mezi zdrojem vody a rostlinami, které potřebují zalít. Obě úlohy (úloha obchodního cestujícího a rozvozní úloha) jsou počítané optimalizačním softwarem Lingo a třemi heuristickými metodami (metoda nejbližšího souseda, metoda výhodnostních čísel a metoda nejlevnějšího vkládání). Hlavním cílem je najít nejlepší řešení, které by se dalo využít v praxi.