Socialismus 21. století v programu a praktické politice Huga Cháveze - Matějovská, Zuzana (2010)
Bakalářská práce se zabývá programem socialismu 21. století a jeho praktickým naplňováním v politice Huga Cháveze. Jejím hlavním cílem je zjistit, zda ve Venezuele skutečně dochází k proměně společnosti k nastolení tohoto systému nebo zda Chávez tento koncept používá pouze jako prázdné heslo k získávání voličských hlasů. První kapitola popisuje nejdůležitější události vedoucí k nástupu Huga Cháveze na post prezidenta. Druhá kapitola řeší programový obsah socialismu 21. století tak, jak je prezentován obyvatelstvu Venezuely, přičemž jeho obsah je postupně rozebrán z hlediska politické transformace, sociální politiky, hospodářské politiky a zahraniční politiky. Kapitola třetí potom hledá shodu či rozdíly mezi tímto programem a reálnou politikou Huga Cháveze. Tato analýza opět probíhá v již zmíněných čtyřech oblastech.