Analýza a hodnocení vnitrofiremní komunikace na příkladu konkrétních firem - Marel, Miloslav (2010)
Cílem této práce je poukázat na důležité aspekty ve vnitropodnikových vztazích, se zaměřením na firemní kulturu a vnitrofiremní komunikaci. Teoretická východiska jako jsou informace, komunikace, motivace, pracovní motivace, firemní kultura, vnitro-firemní komunikace a jejich vzájemné vztahy jsou popsány v úvodní části práce. V praktické části práce jsou východiska a znalosti z teoretické části využity při analýze dvou konkrétních firem (první firmou byla česká firma střední velikosti s dlouholetou tradicí a druhou firmou byla česká pobočka nadnárodní farmaceutické korporace). Sběr dat probíhal dotazníkovou formou, doplněnou osobními rozhovory se zaměstnanci a vedením obou zkoumaných firem. Data byla vyhodnocována podle několika kritérií, nejčastěji však podle firemní příslušnosti a pracovního zařazení (řadový zaměstnanec, manažer, top-manažer). Analýza objevila mnohé poruchy ve vnitrofiremní komunikaci v obou firmách, zejména v komunikaci s řadovými zaměstnanci. Při porovnání obou firem se ukázalo, že v české firmě je úroveň vnitrofiremní komunikace na výrazně nižší úrovni než ve firmě se silným zahraničním zázemím. Na základě výsledků analýzy a teoretických znalostí problematiky vnitrofiremní komunikace byla oběma firmám v závěru analýzy navržena konkrétní opatření s cílem zdokonalit jejich firemní kulturu prostřednictvím vnitrofiremní komunikace. Celkově výsledky praktické části naznačily, že v prostředí českých firem je oblast firemní kultury a vnitrofiremní komunikace podceňovaná a na nižší úrovni v porovnání se zahraničními firmami.