Řešení celočíselných úloh pomocí dynamického programování - Polonyankina, Tatiana (2010)
Název práce: Řešení celočíselných úloh pomocí dynamického programování Autor: Tatiana Polonyankina Katedra: Katedra ekonometrie Vedoucí práce: Mgr. Jana Kalčevová, Ph. D. Optimalizační úlohy s celočíselnými požadavky na proměnné se v praktickém životě vyskytují často. Bohužel hledání optimálního řešení takových problémů je mnohokrát početně velice náročné. V práci je popsáno několik možných algoritmů řešení lineárních celočíselných úloh. Déle je čtenář seznámen s metodou dynamického programování a principem optimality. Ten je demonstrován na praktickém příkladu úlohy batohu, kde je výpočet proveden tabulkovou metodou. Cílem práce je aplikovat poznatky z použití dynamického programování na typickou lineární celočíselnou úlohu, konkrétně na úlohu o dělení materiálu, a tím ukázat další z algoritmů výpočtu celočíselných úloh. Hledání optimálního celočíselného řešení je provedeno dvěma způsoby a to: klasickou tabulkovou metodou a zjednodušenou tabulkovou metodou s použitím Lagrangeových multiplikátorů. V závěru jsou shrnuté výhody a nevýhody této výpočetní techniky.