Integrace CMS Joomla! s Ontopia Knowledge Suite - Hazucha, Andrej; Kliegr, Tomáš; Nekvasil, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Předmětem této práce je nastínit problematiku integrace Content Management Systémů (CMS) se znalostními bázemi realizovanými nad technologiemi sémantického webu. V první části jsou rozebrány technologie sémantického webu, jejich využití a existující návrhy pro jejich zahrnutí při tvorbě a správě obsahu jak v CMS systémech, tak v kolaborativních wiki systémech. Jelikož je v open-source oblasti převaha CMS systémů postavených na platformě PHP, je kladen důraz na existující nástroje na této platformě. V praktické části je ukázána realizace integrace CMS Joomla! a znalostní bází Ontopia s možností rozšíření o různé systémy, které umožňují komunikaci přes HTTP protokol. Komunikace mezi Joomlou a Ontopií je založena na RESTful protokolu TMRAP, který Ontopie nabízí. V případě Ontopie je dotazovacím jazykem tolog. Ukázané je i řešení komunikace se SPARQL endpointem a XML databází. Syrová data jsou před vygenerováním převedena pomocí XSL transformací do podoby vhodné pro webové rozhraní. Tyto transformace jsou uživatelsky definovatelné. Jako součást této práce vznikla demonstrační aplikace, která je součástí projektu SEWEBAR. Tato aplikace nabízí možnost začleňovat výsledky sémantických dotazů do analytických reportů z data-miningových úloh přímo v prostředí CMS Joomla!.
Vedoucí práce: Tomáš Kliegr
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; Joomla! (software); diplomové práce; Joomla! (software); master's theses