Rovná daň - Řezanina, Pavel (2010)
Cílem mé diplomové práce bude ukázat, že systém rovné daně je výhodný a především spravedlivější než systém progresivního zdanění. V úvodní části rozeberu teoretická východiska systému rovné daně a postoj ekonomů k této problematice. V praktické části budu zkoumat dopad zavedení rovné daně na veřejné rozpočty, který je často předmětem diskuzí a polemik. Nejvíce se zaměřím na Slovensko a poté i na Českou republiku. Pracovat budu s daty ze statistického úřadu a na grafech a tabulkách ukážu jak se vyvíjely příjmy rozpočtu před zavedením rovné daně a po zavedení rovné daně a jaký byl tedy konečný dopad na daňové příjmy. Na Slovensku systém funguje od roku 2004, takže vypovídací schopnost dat je dostatečná, kdežto v ČR byla rovná daň zavedena až od roku 2008 a z důvodu celkového výpadku daňových příjmů v době hospodářské krize dostatečná vypovídací schopnost být nemusí, ale i přesto budu s těmito daty pracovat. V závěru shrnu celkový vliv rovné daně na ekonomiky ČR a Slovenska.