Rovná daň - Řezanina, Pavel; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Halás, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem mé diplomové práce bude ukázat, že systém rovné daně je výhodný a především spravedlivější než systém progresivního zdanění. V úvodní části rozeberu teoretická východiska systému rovné daně a postoj ekonomů k této problematice. V praktické části budu zkoumat dopad zavedení rovné daně na veřejné rozpočty, který je často předmětem diskuzí a polemik. Nejvíce se zaměřím na Slovensko a poté i na Českou republiku. Pracovat budu s daty ze statistického úřadu a na grafech a tabulkách ukážu jak se vyvíjely příjmy rozpočtu před zavedením rovné daně a po zavedení rovné daně a jaký byl tedy konečný dopad na daňové příjmy. Na Slovensku systém funguje od roku 2004, takže vypovídací schopnost dat je dostatečná, kdežto v ČR byla rovná daň zavedena až od roku 2008 a z důvodu celkového výpadku daňových příjmů v době hospodářské krize dostatečná vypovídací schopnost být nemusí, ale i přesto budu s těmito daty pracovat. V závěru shrnu celkový vliv rovné daně na ekonomiky ČR a Slovenska.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses