Zapojení žen do vrcholné politiky ve vybraných zemích Latinské Ameriky aktuální trendy - Rada, Tomáš (2010)
Tématem této bakalářské práce je politická emancipace žen v Latinské Americe. První část práce představuje problematiku žen v politice, argumenty pro jejich větší zapojení a proti němu. Obecně zkoumá dva významné faktory, které mají vliv na zastoupení žen v parlamentu: volební systém s jeho jednotlivými parametry a genderové kvóty. Druhá část na základě učiněných poznatků zkoumá současnou situaci v Latinské Americe, konkrétně pak ve trojici zemí: Argentině, Chile a Uruguaji. Cílem této práce je zachycení současných trendů, které se ve vybraných zemích projevují.