Specifika rozvoje venkova v pohraničních regionech na příkladu Českého Švýcarska - Matějíčková Edrová, Martina (2010)
V diplomové práci se zabývám specifiky, která se týkají venkovských obcí v pohraničí. Konkrétně se zaměřuji na rozvojový potenciál vybrané oblasti Českého Švýcarska. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy, jako je venkov, pohraničí, periferie a na základě tohoto vymezení je lépe definován vybraný region. Jako podklad pro další zkoumání poskytuji obecnou charakteristiku venkova v České republice a hodnotím, jaká specifika přináší historický vývoj venkova ve vybrané oblasti. Praktická část práce zahrnuje socioekonomickou analýzu zvolené oblasti Českého Švýcarska i specifika venkovských sídel v této oblasti. Její součástí je výzkum provedený na základě dotazníkového šetření. Výsledky a poznatky, které z výzkumu vyplynuly, jsou hlouběji rozpracovány v rámci řízeného rozhovoru s představiteli vybrané obce. Cílem mé práce je na základě získaných informací postihnout specifika rozvoje území a práci starostů jednotlivých obcí z hlediska dostatečného využívání potenciálu daného regionu.