Specifika rozvoje venkova v pohraničních regionech na příkladu Českého Švýcarska - Matějíčková Edrová, Martina; Kadeřábková, Jaroslava, 1942-; Jetmar, Marek, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
V diplomové práci se zabývám specifiky, která se týkají venkovských obcí v pohraničí. Konkrétně se zaměřuji na rozvojový potenciál vybrané oblasti Českého Švýcarska. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy, jako je venkov, pohraničí, periferie a na základě tohoto vymezení je lépe definován vybraný region. Jako podklad pro další zkoumání poskytuji obecnou charakteristiku venkova v České republice a hodnotím, jaká specifika přináší historický vývoj venkova ve vybrané oblasti. Praktická část práce zahrnuje socioekonomickou analýzu zvolené oblasti Českého Švýcarska i specifika venkovských sídel v této oblasti. Její součástí je výzkum provedený na základě dotazníkového šetření. Výsledky a poznatky, které z výzkumu vyplynuly, jsou hlouběji rozpracovány v rámci řízeného rozhovoru s představiteli vybrané obce. Cílem mé práce je na základě získaných informací postihnout specifika rozvoje území a práci starostů jednotlivých obcí z hlediska dostatečného využívání potenciálu daného regionu.
Vedoucí práce: Jaroslava Kadeřábková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; pohraničí; venkov; diplomové práce; border region; countryside; master's theses