Manipulace, dezinformace a chyby v televizním zpravodajství - Ziková, Jitka (2010)
Diplomová práce se zabývá vyvážeností a objektivitou hlavní zpravodajské relace České televize. Snaží se odhalit nepřesnosti v jednotlivých příspěvcích Událostí, vysílaných v období od září 2009 do prosince 2009. Nedostatky pak popisuje a podrobněji analyzuje. Na základě vlastního posudku je uveden možný důvod jejich vzniku a případný původce. Cílem této práce je upozornit na nedostatky v hlavním zpravodajství veřejnoprávní televize z pohledu objektivity, vyváženosti, správnosti informací a dalších chyb. Dále určuje aspekt televizního zpravodajství, respektive aspekty, které jsou nejčastějším důvodem k chybování. Práce tak doplňuje měsíční reporty společnosti Czech info Radě ČT, která posuzuje vyváženost zpravodajství ČT pouze v omezeném měřítku. Výsledky analýz poskytují přínosná hodnocení Událostí nejen pro vedení televize, ale i pro samotné redaktory a další členy zpravodajského týmu. V práci nechybí ani zamyšlení nad možností uvedené nedostatky odstranit, popř. omezit na minimum. Zdrojem informací a podkladů k této práci je naučná literatura, odborné články, dokumenty z databáze České televize, internetový archiv zpravodajských relací České televize a zkušenosti z působení ve zpravodajské redakci ČT. První část práce je zaměřena na teoretický základ. Slouží k pochopení celé problematiky a také jako východiska pro zbytek diplomové práce. Zahrnuje i praktické příklady manipulací a dezinformací pocházející z minulosti i ze současnosti. Druhá Metodologická část popisuje způsob zkoumání zpravodajských relací České televize a vymezuje kritéria hodnocení. Třetí část práce vychází ze dvou předchozích, sumarizuje výsledky analýz, posuzuje četnost a závažnost nedostatků ve zpravodajství, jejich charakteristiku a možnost eliminace. Závěr je určen ke shrnutí poznatků práce, jejich kome