Využití ICT při analýze kapitálových trhů - Polsemov, Anton; Bruckner, Tomáš, 1974-; Chocholatý, Drahomír, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato práce zkoumá možnosti využití informačních a komunikačních technologií při analýze kapitálových trhů. V práci je popsána nezbytná finanční teorie, na kterou navazuje informatická část. Rozvoj informatiky umožnil moderním burzám přejít z tradičního prezenčního obchodování na model elektronického obchodování, které je mnohem levnější a hlavně rychlejší. V práci jsou popsány burzovní obchodní systémy, clearingová centra, depozitáře cenných papírů a obchodní platformy, které umožnily celý proces obchodování zautomatizovat. V dnešní době jako nikdy před tím platí tvrzení, že moderní burzovní trh je především poskytovatelem kvalitních IT služeb. Kromě automatizace celého obchodního procesu IT nabízí řadu nástrojů pro analýzu kapitálových trhů. Jedná se především o aplikace pro technickou a fundamentální analýzu. Nejpovedenějším produktem ICT jsou aplikace typu stock screener, které umožňují filtrovat velký soubor cenných papírů podle předem stanovených kritérií. V praktické části byl vytvořen technický stock screener, který využívá kurzová data pro technickou analýzu a identifikaci příležitostí na trhu. K tomu účelu byl použit produkt Microsoft Visual Studio 2008 a programovací jazyk C#. Pomocí analýzy velkého vzorku kurzových dat byl nalezen objemový indikátor, který umožňuje dosáhnout průměrného zisku 5% z jednoho obchodu.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; kapitálové trhy; C# (programovací jazyk); diplomové práce; capital market; C# (programming language); master's theses