Asymptotický celočíselný algortimus - Murinová, Michaela (2010)
Tato práce se zabývá úlohami celočíselného programování a metodami pro jejich řešení. Nejznámějšími metodami jsou metoda větví a mezí a Gomoryho metoda řezných nadrovin. Cílem mé práce je přiblížit čtenářům alternativní metodu asymptotického celočíselného algoritmu. Tato metoda je založena na podobné myšlence jako metoda zaokrouhlování. Základní myšlenkou je dovolit nebazickým proměnným nabývat nenulové hodnoty. Při grafickém znázornění dochází k oříznutí množiny přípustných (neceločíselných) řešení, přičemž ovšem nesmí být ztraceno žádné celočíselné řešení. Tato metoda je představena na příkladu, který je součástí hlavní kapitoly, a dále na vlastním příkladu ve třetí kapitole.