Solidarita a ekvivalence v systému sociálního pojištění - Běloch, Petr; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vybíralová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Solidarita a ekvivalence jsou principy, na kterých jsou postaveny nejen opatření sociální politiky, ale jsou základem struktury celé společnosti. Neodpovídá-li pohled občanů na tyto principy jejich skutečnému zapojení v ochranných sociálních systémech, shledávají je jako nespravedlivé a danou politiku jako nelegitimní. Bude na vládě sestavené po volbách v roce 2010, aby reformou důchodového systému vyřešila dlouhodobé problémy spojené s negativními dopady stárnutí obyvatelstva při legitimnějším nastavení solidarity a ekvivalence. Práce analyzuje příjmovou nerovnost v ČR ve srovnání se zahraničím, sleduje vývoj náhradového poměru důchodu ke mzdě v čase a v závislosti na výši předchozích příjmů. Zjištěné údaje porovnává s názory občanů na důchodový systém prezentovanými ve výzkumu veřejného mínění. V navazující části práce srovnává dva odlišné přístupy řešení "důchodové krize" -- švédský systém virtuálních účtů a chilský fondový systém, a je nastíněn nový důchodový systém, který nevytváří explicitní náklady při přechodu ze současného systému, zvyšuje zapojení zásluhového principu, potlačuje přerozdělování, a představuje tak dlouhodobě udržitelné systémové řešení.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; sociální pojištění; sociální spravedlnost; diplomové práce; social insurance; social justice; master's theses