Analýza implementace projektu Customer Self-Repair ve společnosti HP - Klement, Petr; Hrůzová, Helena, 1954-; Nešpor, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2009)
Cílem diplomové práce je provést analýzu projektu Customer Self-Repair ve společnosti Hewlett-Packard a to především z hlediska nákladů a úspor, které bude možné očekávat po implementaci procesních změn, které bylo nutné provést v průběhu projektu a současně také naznačit, kde byly provedeny chyby z pohledu projektového řízení a vznést návrhy na případná zlepšení do budoucna. V teoreticko-metodologické části je shrnuta všeobecná teorie týkající se problematiky řízení projektů, jejich vymezení a specifika a nejaktuálnější používané metodologie. Dále je přiblížena charakteristika společnosti, historie, ekonomické výsledky a organizační struktura. Třetí kapitola je zaměřena na praxi řízení projektů ve společnosti, vymezení fází, kterými by měl projekt projít a kritéria, která by měl splňovat, aby mohl projí schvalovacím procesem. V samotné analýze projektu je postihnut servisní model pro opravy osobních počítačů v regionu Europe, Middle East, Africa, provedení identifikace chyb a procesních komplikací v průběhu projektu. V závěru této kapitoly je provedena analýza skutečných úspor a nákladu, které mohou být reálně očekávány v uzavírací fázi projektu. Poslední kapitola obsahuje shrnutí a návrhy na řízení dalších projektů ve společnosti.
Vedoucí práce: Helena Hrůzová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses