Aplikace typu BI v podnikové praxi - Janošek, Tomáš (2009)
Diplomová práce se zabývá oblastí Business Intelligence a jejího současného využití v podnikové praxi. Hlavním cílem práce je analýza funkcionality aplikace QlikView, která je zástupcem tzv. In memory analysis produktů. Výstupem práce by měly být podklady pro kvalifikované rozhodnutí, zda je QlikView pro konkrétní použití vhodné, či nikoliv. Práce je členěna do dvou částí, první je analýza funkcionality QlikView na obecné úrovni v porovnání s nástroji MS BI Development Studio, cílem této části je nalezení předností a případných nedostatků aplikace v různých situacích. V druhé části je na příkladu předvedeno řešení úlohy z praxe, kdy je QlikView využito pro přenesení business požadavků do fungující aplikace. Přínosem práce je detailní analýza zástupce alternativního proudu Business Intelligence aplikací s odhadem potenciálu na současném trhu.