Pravděpodobnostní rozdělení v programu SAS - Rosypal, Martin (2010)
Cílem této práce je zpracování metodiky tvorby individualizačních zásuvných modulů do statistického programu SAS Enterprise Guide a vytvoření takového modulu, který by umožňoval zjednodušení výpočtů hodnot kvantilů, pravděpodobnostních funkcí (resp. hustot pravděpodobnosti) a distribučních funkcí, a dále dle uživatele zadaných parametrů vykreslil příslušný graf. V souvislosti s obsahovou náplní tohoto modulu je v této práci zpracována rešerše z oblasti popisu celkem dvaadvaceti pravděpodobnostních rozdělení podporovaných v SAS Enterprise Guide. Zásuvný modul je vytvořen pomocí programovacího jazyka Visual Basic.NET ve vývojovém prostředí Visual Studio 2003, jeho zdrojové kódy a zdrojové kódy grafů vytvořených v programu R vydají na zhruba 100 stran a jsou obsaženy na přiloženém CD. Teoretická část obsahující výše uvedenou rešerši je zpracována v druhé a třetí kapitole této práce, metodika tvorby zásuvných modulů pro SAS Enterprise Guide je obsažena ve čtvrté kapitole a vlastní zásuvný modul je popsán v kapitole páté.