Reporting SAS BI pomocí XML - Špička, Michal (2009)
Diplomová práce pojednává o možnostech využití technologie XML v systému SAS, především v oblasti BI reportingu. Popisuje postupy pro práci s daty uloženými ve formátu XML, používané při jejich importu do systému SAS a následném zpracování. Zejména se zaměřuje na problematiku exportu dat ve formě XML dokumentů. V prvních kapitolách jsou nejprve stručně popsány vybrané technologie a standardy založené na bázi XML. Dále následuje obecný popis systému SAS a jeho BI řešení. Jádrem práce je detailní analýza možností práce s XML a porovnání vhodnosti jejich aplikace v závislosti na aktuálních potřebách. Práce se rovněž zabývá rozšířením SAS reportingu prostřednictvím nástrojů třetích stran, kterého může být dosaženo právě za pomoci technologie XML. V praktické části jsou navrženy postupy, které prostřednictvím XML rozšiřují možnosti základního SAS reportingu, zejména v nástrojích MS Office. Tyto postupy jsou následně aplikovány nad reálnými daty a je prokázána jejich použitelnost v praxi.