Řešení chudoby v rozvojových zemích - Prchal, Tomáš; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Kubelková, Karina, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Chudoba patří k vážným problémům dnešního světa. Podle údajů Světové banky žije v současném světě více než 1/6 populace v extrémní chudobě (za méně než 1,25 dolaru na den). Převládajícím nástrojem boje proti chudobě je oficiální rozvojová pomoc, která je založena na transferech prostředků z vyspělých zemí do rozvojových. Cílem této práce je posouzení, jak byla rozvojová pomoc při snižování chudoby úspěšná, k čemuž je použita analýza dvou regionů -- východní Asie a subsaharské Afriky. Ve východní Asii se podařilo snížit chudobu za 25 let o tři čtvrtě miliardy lidí, podíl rozvojové pomoci na tomto úspěchu však byl zanedbatelný. V subsaharské Africe ani přes rozsáhlou pomoc k poklesu chudoby nedošlo. Z analýzy vyplynulo, že východiskem z chudoby není rozvojová pomoc, ale větší zapojení rozvojových zemí do mezinárodního obchodu ve spojení s vhodnými hospodářskými politikami, které vytvoří prostředí příznivé pro podnikání a příliv zahraničních investic.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses