Česká republika a eurozóna - Fiedlerová, Lucie (2009)
Tato diplomová práce se zabývá připraveností České republiky na vstup do eurozóny. Naše republika se zavázala přijmout společnou měnu euro již samotným vstupem do Evropské unie, proto není na místě zkoumat, zda má ČR euro přijmout či nikoliv, ale kdy bude nejvhodnější tento krok učinit. Úvodní část práce popisuje historii evropské měnové integrace a Pakt stability a růstu, jakožto důležitý nástroj dodržování rozpočtové disciplíny. Teoretická část práce je zaměřena na teorii optimálních měnových zón, která úzce souvisí s měnovou integrací. V analytické části zkoumám rychlost nominálního a reálného přibližování české ekonomiky k ekonomikám eurozóny. Detailně se věnuji plnění konvergenčních kritérií a reálnou konvergenci analyzuji na základě ukazatele růstu HDP. Aktuálně se věnuji vlivu potíží Řecka na přijetí eura v ČR a makroekonomickým zkušenostem Slovenska se vstupem do eurozóny.