Česká republika a eurozóna - Fiedlerová, Lucie; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Kubelková, Karina, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato diplomová práce se zabývá připraveností České republiky na vstup do eurozóny. Naše republika se zavázala přijmout společnou měnu euro již samotným vstupem do Evropské unie, proto není na místě zkoumat, zda má ČR euro přijmout či nikoliv, ale kdy bude nejvhodnější tento krok učinit. Úvodní část práce popisuje historii evropské měnové integrace a Pakt stability a růstu, jakožto důležitý nástroj dodržování rozpočtové disciplíny. Teoretická část práce je zaměřena na teorii optimálních měnových zón, která úzce souvisí s měnovou integrací. V analytické části zkoumám rychlost nominálního a reálného přibližování české ekonomiky k ekonomikám eurozóny. Detailně se věnuji plnění konvergenčních kritérií a reálnou konvergenci analyzuji na základě ukazatele růstu HDP. Aktuálně se věnuji vlivu potíží Řecka na přijetí eura v ČR a makroekonomickým zkušenostem Slovenska se vstupem do eurozóny.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses