Vybrané výběrové statistické metody v programu SAS - Voříšek, Jan (2010)
V předložené práci studujeme metodologii různých druhů výběrových šetření a možnosti a způsoby jejich provádění v softwaru SAS. Stěžejní částí tvůrčí práce pak bylo vytvoření zásuvného modulu do statistického programu SAS Enterprise Guide, který umožňuje výpočty důležitých statistik výběrových šetření pomocí grafického rozhraní, bez nutnosti znát programovací jazyk programu SAS. Zásuvný modul je vytvořen v programovacím prostředí Visual Studio 2003 pomocí programovacího jazyka C # s využitím šablony poskytnuté k tomuto účelu. Práce obsahuje i detailnější popis tvorby obecného zásuvného modulu, jednotlivých funkcí vytvořeného modulu na zpracování výběrových šetření a postupu jeho použití.