Evropská hospodářská a měnová unie Základy teorie OCA versus Maastrichtská kritéria - Paráková, Veronika; Petrášek, František, 1934-; Drahotský, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Ve své diplomové práci zhodnocuji optimalitu Evropské hospodářské a měnové unie pomocí základů teorie optimálních měnových oblastí (A Theory of Optimum Currency Areas -- OCA), zejména pak podle kritéria stanoveného R. A. Mundellem. Poukazuji na některé rigidity evropského trhu práce, díky kterým není toto kritérium plněno. Na základě předpokladu, že čím více země naplňují tato kritéria, tím jsou vhodnějším kandidátem na vstup do měnové unie, docházím k závěru, že EMU není optimální měnovou zónou. Nicméně práce neopomíná hypotézu endogenního charakteru kritérií teorie OCA, tzn., že k jejich plnění může dojít až po vstupu do měnové unie. Dále v této práci vyhodnocuji s ohledem na kritéria teorie OCA, vhodnost nastavení Maastrichtských konvergenčních kritérií pro posuzování připravenosti zemí na vstup do EMU. Práce také zkoumá potencionální výnosy a náklady zavedení eura v ČR. V závěru práce nastiňuji možné alternativy budoucího vývoje EMU, vzhledem k současným problémům této měnové unie.
Vedoucí práce: František Petrášek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; euro; diplomové práce; euro; master's theses