Metody vymezování periferních oblastí na území České republiky - Kaňová, Světlana (2010)
Diplomová práce je zaměřena na vymezování periferních oblastí v České republice. Toto téma je stále velice aktuální jak v národním, tak i mezinárodním měřítku. Studium vymezování neexponovaných území je součástí komplexního výzkumu o polarizaci prostoru. Zájem o tuto problematiku se zvýšil zejména v průběhu devadesátých let, která jsou charakteristická růstem diferenciace mezi jednotlivými regiony. To vyvolalo i zvýšený zájem o periferie, jejich vznik a možnosti předcházet nežádoucímu vývoji. V teoretické části jsou obsaženy důležité pojmy, hlavní teoretické přístupy, zásady a principy, které se vymezování periferii týkají. Dále je zde popsán vývoj zájmu o tyto oblasti u nás, jaký je jeho význam a v čem nás mohou inspirovat zkušenosti ze zahraniční. V druhé části je nastíněna konkrétní metoda vymezení periferií v České republice na základě údajů ze SLDB, včetně časového srovnání vývoje marginálních oblastí. Závěrem jsou shrnuty veškeré poznatky a vlastní doporučení k problematice.