Aspekty ovlivňující rizikovost bankovních úvěrů (z pohledu České spořitelny a.s.) - Babková, Eva; Vrabec, Michal; Kult, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Cílem mé diplomové práce je vyhodnocení aspektů ovlivňující rizikovost úvěrů, zejména se pak orientuje na prostředí retailového bankovnictví firemní klientely České spořitelny a.s., odkud pocházejí získaná data. V diplomové práci je nejprve popsáno prostředí České spořitelny a.s., produkty banky a úvěrový proces. Dále jsou vysvětleny základní postupy k posouzení stavu společnosti a k monitoringu portfolia. V části věnující se bankovním rizikům jsou specifikována rizika banky a také regulace těchto rizik z pohledu Basilejské kapitálové dohody. Zbylé dvě teoretické části řeší popis metod, které budou použity k vyhodnocení rizikovosti úvěrů, tj. popisná statistika a testování hypotéz o shodě parametrů alternativního rozdělení. Úvod empirické studie popisuje strukturu a časový vývoj úvěrového portfolia retailového bankovnictví. Zbylá část studie je již zaměřena na analýzu rizikovosti úvěrů z několika úhlů pohledu. V první řadě je to zkoumání vlivu právní formy subjektu a typu produktu na rizikovost úvěrů. Dále vyhodnocení nejrizikovějších odvětví, ze kterých subjekty pochází, a v neposlední řadě ověření působení obchodních plánů pobočkové sítě. Vlastním přínosem práce je upozornění na aspekty, které prokazatelně negativně působí na splácení úvěru.
Vedoucí práce: Michal Vrabec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; popisná statistika; diplomové práce; descriptive statistics; master's theses