Analýza hospodářského růstu v České republice v letech 1993-2009 - Horáčková, Libuše (2010)
Diplomová práce se zabývá analýzou hospodářského růstu v České republice od jejího vzniku v roce 1993 do roku 2009 s cílem vymezit silné a slabé stránky hospodářského růstu a na základě zjištění doporučit jednotlivá opatření pro hospodářskou politiku. Celá práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. Teoretická část přináší pohled některých ekonomů na problematiku hospodářského růstu, a také zmiňuje období transformace československé centrálně plánované ekonomiky na ekonomiku tržní. Analytická část prostřednictvím analýzy poptávkové, nabídkové a zdrojové složky ekonomiky, prognóz významných institucí a mezinárodního srovnání se slovenskou a "evropskou" ekonomikou vytváří východiska pro stanovení silných a slabých stránek hospodářského růstu v České republice. V závěru práce jsou pak tato zjištění využita pro formulace hospodářsko -- politických opatření.