Traveling Tournament Problem - Šimpach, Ondřej (2010)
Traveling Tournament Problem je optimalizační úloha sportovního kalendáře, ve které se vyžaduje nalezení minimální možné úhrnné vzdálenosti při cestování týmů mezi jednotlivými zápasy turnaje. Turnaj je nejčastěji typu "dvakrát každý s každým", kde vzdálenosti jsou pro jednotlivé týmy klíčové. Paralelně se v problematice hledá optimální řešení vhodného uspořádání týmů do sportovní tabulky při respektování nejvyššího možného počtu všech kritérií, které jsou na pořadatele apelovány zainteresovanými subjekty, jako například manažery týmů či televizními a radiovými společnostmi. Práce poskytuje náhled do složitosti řešení úloh takovýchto rozsahů, doporučení při jejich řešení a možná východiska. V závěru je uvedena alternativní varianta pro výpočty turnajových rozpisů v českém prostředí, pro které vzdálenosti nejsou až tak důležité.