Užití lineárního programování při řešení markovských rozhodovacích procesů - Dotlačilová, Petra (2010)
Cílem této bakalářské práce bylo vypracovat postupy a popis řešení úloh markovských rozhodovacích procesů s alternativami pomocí metod lineárního programování. Teoretická část popisuje markovské rozhodovací procesy. V praktické části je zkonstruován a popsán matematický model úlohy lineárního programování pro markovské rozhodovací procesy s alternativami. Dále je také popsán způsob výpočtu těchto úloh pomocí simplexové metody. Poslední bod praktické části analyzuje, jak je optimální řešení úlohy lineárního programování ovlivněno postoptimalizační změnami, které modifikují výnosové a pravděpodobnostní charakteristiky studovaného procesu.