Nezisková organizace v oblasti kultury, její založení a realizace projektu v praxi - Aleksičová, Tatjana (2010)
Cílem bakalářské práce na téma: "Nezisková organizace v oblasti kultury, její založení a realizace projektu v praxi" je popsat potřebné náležitosti a postup při založení neziskové galerie. V první části jsou definovány pojmy týkající se neziskového sektoru a následně uvedena specifika organizací působících v kultuře. Další část se zabývá možností volby vhodné právní formy a stanovení cílů a poslání. Poslední kapitola metodické části řeší finanční analýzu a způsoby získávání finančních prostředků fundraisingem. V praktické části práce jsou na konkrétním příkladu nestátní neziskové galerie aplikovány postupy, popsané v metodické části. Hlavní myšlenkou je zdůraznit nutnost věnovat větší pozornost kultuře a umění, které je platformou pro kvalitní vývoj společnosti a představuje potenciál ekonomického rozvoje země.