Postavenie migrantov na nemeckom trhu práce - Bošanská, Radka (2010)
Bakalárska práca sa zaoberá postavením migrantov na nemeckom trhu práce. V prvej kapitole sú zadefinované základné pojmy súvisiace s migráciou. Jej zmyslom je načrtnúť aj súvislosť medzi historickými udalosťami a migráciou. Obsahom tejto kapitoly sú aj príčiny migrácie, tak ako aj jej následky na krajiny prijímajúce a vysielajúce pracovnú silu. Druhá kapitola je venovaná imigračnej politike Nemecka, popisuje, aké sú možnosti vstupu a pobytu na nemeckom území a aké pravidlá platia pre členské štáty Európskej únie. Súčasne je v tejto kapitole bližšia charakteristika migrantov, ich vekové, národnostné zloženie, účel či miesto pobytu. Cieľom tretej kapitoly je opísať postavenie migrantov na nemeckom trhu práce vzhľadom na mieru nezamestnanosti, výšku miezd a možnosti uplatnenia na pracovnom trhu v komparácii so situáciou vo Francúzsku. Ďalej sa táto kapitola zameriava i na integráciu a naturalizáciu cudzincov a tiež postavenie tzv. druhej generácie migrantov.