Modely zásob - nedostatky, nutné úpravy a vylepšení pro reálné využití modelů ve firmách a v dodavatelských řetězcích - Červenka, Daniel (2010)
Cílem této bakalářské práce je nalézt vhodný způsob řízení zásob pro malý internetový obchod. Důraz je kladen především na zboží nesezónního charakteru. Žádný z existujících modelů nerespektuje všechny potřeby obchodu. Z řady modelů byl proto vybrán relativně nejvhodnější stochastický model se spojitou poptávkou. Úpravou nákladové funkce, změnou pořizovací lhůty z konstantní na proměnlivou, stanovením optimální úrovně zásob a dalšími modifikacemi bylo dosaženo většího souladu modelu s realitou. To umožňuje pro každou skladovou položku nalézt optimální modelové řešení, které bude možné zároveň reálně naplnit. Zároveň byly položeny základy pro postoptimalizační analýzu, jejíž pomocí je možné veškeré procesy, jež s řízením zásob souvisejí, dále zefektivňovat.