Oceňování nemovitostí pro různé subjekty - analýza a komparace hodnot a přístupů - Šindelářová, Kateřina; Dušek, David, 1973-; Mastník, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Diplomová práce se věnuje prozkoumání a popisu základních přístupů k oceňování nemovitého majetku v ČR, jejich analýzou a komparací. Teoretická část je zaměřena na popis legislativní úpravy nemovitého majetku v ČR, včetně rozboru jednotlivých právních norem a jejich dopadu na ocenění konkrétního typu nemovitosti. Jsou zde vysvětleny základní pojmy a vztahy. Zabývá se porovnáním s mezinárodními standardy a jejich implementací do národní legislativy. Pozornost je věnována i metodologickému postupu při oceňování nemovitosti a katastrem nemovitostí. Další část práce je věnována popisu základních metod a uplatňovaných postupů při oceňování majetku pro specifické účely. V první části je rozebírán tržní přístup, jsou zde popisovány a vzájemně komparovány přístupy na bázi porovnání, výnosové a nákladové substituce. Dále se zaměřuji na postup a pravidla ocenění nemovitosti dle platného cenového předpisu Ministerstva financí. V závěrečné části kapitoly je nastíněno oceňování majetku v pojišťovnictví - zjištění pojistné hodnoty dle přístupů uplatňovaných největšími pojistiteli, makléřskými společnostmi a postupy doporučovanými odborníky. Tyto teoretické poznatky jsou v další části práce aplikovány na ocenění konkrétní nemovitosti - rodinného domu.Obsahuje i popis odhadů hodnot. V závěru práce jsou hodnoty a přístupy porovnány a analyzovány faktory, které mají vliv na jejich rozdílnost.
Vedoucí práce: David Dušek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses