Vícekriteriální hodnocení životní úrovně domácností, indexy materiální deprivace - Schenková, Tereza; Zelený, Martin; Dvornáková, Táňa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Diplomová práce na téma "Vícekriteriální hodnocení životní úrovně domácností, indexy materiální deprivace" srovnává dva koncepty měření chudoby a sociálního vyloučení. Prvním z nich je absolutní koncept, ze kterého vychází měření materiální deprivace, druhým je relativní koncept, který je v současné době v Evropské unii reprezentován indikátorem "míra ohrožení chudobou". Oba koncepty jsou nejprve teoreticky popsány a vysvětleny, poté jsou použity na datech z roku 2008 za Českou republiku. Podle výsledků šetření o příjmech a životních podmínkách je vypočítán indikátor "míra ohrožení chudobou". Na různých skupinách osob české populace je provedena analýza materiální deprivace a jsou vypočteny indexy materiální deprivace. V závěrečné části je provedeno srovnání členských zemí Evropské unie podle těchto dvou konceptů.
Vedoucí práce: Martin Zelený
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; chudoba; diplomové práce; poverty; master's theses