Implementace BI do prostředí skladu náhradních dílů - Filip, Petr (2010)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku Business Intelligence a Balanced Scorecard a její aplikaci v zemědělské firmě Novák a spol.. Obě metody budou aplikovány na útvar skladu náhradních dílů. Útvar skladu ND se zabývá poskytováním náhradních dílů pro vlastní spotřebu, ale nabízí prodej náhradních dílů i pro externí zákazníky. Diplomová práce byla rozdělena na dvě základní části, praktickou a teoretickou. Teoretická část je zaměřena na přiblížení základních myšlenek BSC a BI a praktická část byla zaměřena na ověření teoretických zkušeností v praxi. V teoretické části jsem se nejprve zabýval metodikou BSC. Provedl jsem analýzu základních principů BSC, s pohledem na firemní cíle prostřednictvím čtyř perspektiv a rovněž jsem vymezil pojmem strategická mapa. V teorii BI jsou popsány základní principy BI a multidimenzionality, hlavní komponenty BI aplikace a nechybí ani definice BI podle více zdrojů. V kapitolách jsou rovněž zmíněny práce, které se již problematikou BI a BSC zabývaly a je zde provedeno stručné srovnání s touto diplomovou prací. Praktická část je zaměřena na návrh pilotního řešení BI pro sklad ND firmy Novák a spol.. Nejprve je zpracována analýza BSC a analýza dostupných zdrojů, aby bylo možné stanovit možnosti a požadavky na BI aplikaci. Na základě zjištěných požadavků je navržen datový sklad, datová pumpa a OLAP kostky. Interpretace naměřených hodnot, neboli reporting, je prováděn v prostředí MS Excel 2007. Výstupy BI aplikace jsou založeny na reálných požadavcích firmy. Hlavním přínosem práce je demonstrování použitelnosti nástrojů BI a metodiky BSC do prostředí skladu náhradních dílů.