Úloha kraje při financování dopravy v České republice na příkladu kraje Vysočina - Nováčková, Radka (2010)
Cílem bakalářské práce je zmapování finančních toků v oblasti financování dopravy v České republice a následně charakterizování úlohy kraje, která z tohoto systému vyplývá. Doprava je jedním z odvětví ekonomiky České republiky, kdy se její financování provádí z velké části prostřednictvím státního rozpočtu. Financování dopravy pak patří ke komplikovaným oblastem financování, kde jsou finanční toky složité. Ve většině krajů je doprava jednou z nejnáročnějších oblastí na finanční prostředky. Práce vytyčuje hlavní úkoly kraje v tomto systému a charakterizuje propojení kraje s ostatními subjekty působícími při financování dopravy. Následně se práce věnuje mechanismu financování dopravy v kraji Vysočina a zkoumá jeho roli v oblasti financování dopravy.