Aplikace úlohy obchodního cestujícího na svoz reklamací - Havlová, Irena (2010)
S různými obdobami nalezení optimální trasy či nejvhodnějšího nastavení je možné se setkat v mnohých oblastech lidské činnosti, ať již na poli vědy a techniky, tak i v obchodních sférách. Z matematického pohledu se jedná o řešení úlohy obchodního cestujícího a jejích modifikací. Tato práce je věnována řešení úlohy obchodního cestujícího pomocí lineárního modelu a některých jednodušších heuristik jako je metoda nebližšího souseda či metoda výhodnostních čísel. V rámci praktické části je pak demonstrováno využití této úlohy při svozech reklamací uvnitř části velkoobchodního řetězce s elektronikou, přičemž zahrnuto je i řešení při rozdělení cesty na více okruhů. V návaznosti na získané výsledky je pak nastíněno i finanční srovnání současného řešení situace ve společnosti s možnou vizí svozů vlastními silami po trasách určených řešením úlohy obchodního cestujícího.