Rozvoj města Bystřice jako součást mikroregionu Džbány - Dvořáková, Kateřina (2010)
Ve své práci se snažím potvrdit hypotézu, že je pro město přínosem být členem mikroregionu. Zaměřuji se na vztah města Bystřice a Mikroregionu Džbány. Nejprve ve své práci objasňuji pojem mikroregion a na jaké bázi funguje. Mikroregion se dá definovat jako dobrovolné sdružení obcí či komunit, které se snaží řešit společné problémy, sdílet své zkušenosti a hledat cesty k získání peněz především z fondů Evropské unie. Dále se ve své práci snažím plně charakterizovat Mikroregion Džbány a město Bystřice. Pro potvrzení hypotézy jsem se rozhodla zkoumat činnost mikroregionu a města Bystřice od roku 2002 do roku 2007. V jednotlivých letech zjišťuji jaké projekty mikroregion zrealizoval a jaké dopady to mělo na město Bystřice.