Historický vývoj počtu obcí na českém území - Ponížilová, Kateřina (2010)
Tato bakalářská práce se věnuje vývoji počtu obcí na českém území. Zohledňuje vývoj počtu obcí a též vývoj osídlení našeho území z dlouhodobého hlediska. Úvodní část práce se sestává z vymezení základních pojmů z oblastí osídlení. Základní částí práce je shrnutí vývoje osídlení a na něj navazující změny v počtu obcí na českém území od pravěku po současnost. Další část práce pak blíže přibližuje změny ve vývoji počtu obcí od období První republiky.