Přeshraniční spolupráce v euroregionu Egrensis - Stecovičová, Lenka (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá vymezením euroregionů jako aktérů rozvoje příhraničních regionů. Primárně je zaměřena na působení Euregia Egrensis v oblasti přeshraniční spolupráce. Cílem bakalářské práce je zhodnocení působení Euregia Egrensis v příhraničních regionech a posouzení jeho významu pro rozvoj cílového regionu. Bakalářská práce je tvořena Úvodem, Závěrem a třemi kapitolami. První kapitola je zaměřena na teorii a historický vývoj přeshraniční spolupráce a euroregionů. Druhá kapitola obsahuje analýzu Euregia Egrensis. Třetí kapitola je zaměřena na působení Euregia Egrensis v oblasti přeshraniční spolupráce v předvstupním období, v programovacím období 2004 -- 2006 a v probíhajícím období 2007 -- 2013. Podstatná část kapitoly je věnována vybraným realizovaným projektům Euregia Egrensis za účelem jejich podrobnější analýzy.