Možnosti a limity socioekonomického rozvoje v regionu Šumava - Staňková, Lucie (2010)
Bakalářská práce je zaměřena na limity a příležitosti rozvoje v regionu Šumava. Tento region se vyznačuje především tím, že se na jeho území vyskytují rovnou tři typy zvláště chráněného území -- národní park, chráněná krajinná oblast a biosférická rezervace. Ve své práci se zabývám otázkou souladu socioekonomického rozvoje tohoto území s principy ochrany přírody a udržitelného rozvoje. Hlavním cílem mé práce je vymezení možností, klíčových aktivit a dopadů na daný region v souvislosti s výskytem příslušných typů chráněných územních útvarů. Dále se snažím o objasnění současné situace, k čemuž přispěly získané informace z rozhovorů se třemi aktéry rozvoje, analyzování strategických dokumentů a vyhodnocení již zrealizovaných projektů v regionu.